recept: Májszeletek Sublót Jóska kedvére, Kifőzde
Májszeletek Sublót Jóska kedvére
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

8 szelet füstölt szalonna,
50 dkg marhamáj,
1 fej vöröshagyma,
4 szép, húsos paprika,
4 paradicsom,
pirospaprika,
50 dkg krumpli,
2 gerezd fokhagyma,
fél csomag petrezselyemzöld, só




Személyenként 2 közepes krumplit megmosunk, meghámozunk, kis-közepes kockára vágunk, és annyi sós vízben, ami ellepi, 5 percig főzzük. Ezután leszűrjük, és félig lefedve félretesszük.
Jóféle füstölt szalonnából bőrével együtt vágunk vékony (5-8 mm) szeleteket, minden személyre kettőt, mélyen (a bőréig) bevagdaljuk, és kevés zsíron kakastaréjjá sütjük. A szalonnákat lecsöpögtetjük és meleg helyre tesszük, de ne fedjük le.
A szalonnazsírt három részre osztjuk, egyikben a májat sütjük ki, a másikkal a lecsót készítjük el, a harmadikat a krumplihoz használjuk fel.
Először karikára vágott vöröshagymát pirítunk, majd 1-2 perc alatt megfuttatjuk benne a kicsumázott, felszeletelt paprikát (személyenként egyet), meghintjük fűszerpaprikával, és rátesszük a leforrázott, lehéjazott, felaprított paradicsomot, szintén fejenként egy darabot számítva. Fedő alatt, kislángon forraljuk pár percig, míg a paprika kellően megpuhul, ekkor megsózzuk és tálalásig lefedve tartjuk.
Közben a marhamájat megmossuk, leitatjuk, megtisztítjuk és kb. 1cm-es szeletekre vágjuk, mindenkinek két, tenyérnyi darabot. Mindkét oldalát bőven megsózzuk, majd azonnal nagyon forró zsírba tesszük és fedő alatt, 1-1 percig sütjük mindkét oldalát. Ha kész, meleg helyen, lefedve tároljuk tálalásig.
Végül a krumplit a maradék szalonnazsírban (amit dúsíthatunk a máj zsírjával is) összekeverjük és kicsit átpirítjuk sóban tört pár gerezd fokhagymával és finomra vágott fél csomó petrezselyemmel, majd kellően megsózzuk.
Tálalás: minden összetevő fedjen félig egy másikat, ugyanakkor legyen áttekinthető, mi van a tányéron. Savanyúság nem nagyon illik hozzá, esetleg hajszálvékonyra felkarikázott lila hagymával kínálhatjuk, de legjobb, ha kedvenc borunkat iszogatjuk hozzá, méghozzá egészséggel, persze ügyelve a mértékre. Azt sose lépjük túl! Inkább növeljük meg, ha szükséges! :-)



Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JG - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése nem időigényes.



Forrás: Saját kreáció.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2009.04.30. Utoljára frissítve: 2010.12.12.
Utolsó megtekintés: több, mint 6 napja (2024-04-27 15:52:51 - 2.28)
Hozzászólások:

Sancho (2012-04-19 10:36:00):
Májból jöhet vagonszámra...

Megjegyzés a recepthez